Fietsen

Fietsen is een snelle en goedkope manier om je te verplaatsen op de korte en middellange afstanden. Fietsen is echter veel meer dan dat. Het is ook een eenvoudige, goedkope manier om in beweging en gezond te blijven.

Minder auto’s en meer fietsen kan een substantiële rol kan spelen in het reduceren van de CO2-uitstoot, het halen van de klimaatdoelstellingen en het halen van de normen voor fijn stof. Bovendien is het een van de belangrijkste vormen van recreatie in Nederland. Rustpunten en praatpalen als in Zwolle, maken het fietsnetwerk nog aantrekkelijker.

In kleinere gemeente ontbreekt vaak de kennis en/of capaciteit op fietsgebied. Als bovenliggend bestuursorgaan kan de provincie een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van kleinere gemeentes in het fietsbeleid. Uiteraard kan de provincie het goede voorbeeld geven door goede arbeidsvoorwaarden voor het eigen personeel op het gebied van de fiets zoals een fiets- kilometervergoeding, de fiets van de zaak, parkeergelegenheid en douche- en kleedfaciliteiten). Fietsbeleid is bijzonder kostenefficiënt: met relatief kleine investeringen zijn grote resultaten te bereiken op het gebied van gezondheid, bereikbaarheid en milieu.