In aanloop naar de hoorzitting in de Tweede Kamer over de injecties van giftig afvalwater, hebben al meer dan 1000 mensen hun handtekening gezet tegen het afvalwater. De petitie kan nog enkele dagen worden getekend via https://afvalwater.groenlinks.nl/ Inwoners van Twente zetten hun handtekening, maar ook vanuit andere delen van Overijssel en Nederland komen handtekeningen binnen. Op 23 april zal GroenLinks de handtekeningen in Den Haag aanbieden, om druk te zetten op een snelle stop op het dumpen van giftig afvalwater. Afval dat afkomstig is van de oliewinning in Drenthe.
Veel inwoners van Twente hebben al hun handtekening gezet tegen het afvalwater. Ook vanuit onder meer Groningen komen steunbetuigingen. De NAM (Shell/ExxonMobil) heeft daar veel vertrouwen verloren omdat zij jarenlang volhield dat er nauwelijks risico’s bestonden op aardbevingen. Die schijn wekt de NAM ook in Twente. Ook wordt er op dit moment niet gemeten op aardbevingen in Twente, en dat terwijl deskundigen zeggen dat als gevolg van de injecties, aardbevingen kunnen optreden. Onderzoeken in de Verenigde Staten bewijzen dat. De NAM is bezig met het plaatsen van meetapparatuur in het gebied.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet onlangs geen spaan heel van hoe er werd omgegaan met de veiligheid van bewoners tijdens de gaswinning in Groningen. Het Ministerie van Economische Zaken en de NAM waren 2 handen op 1 buik: de economische belangen zijn het enige waarop werd gelet. Die situatie doet zich ook voor in Twente. Dezelfde organisaties als in Groningen zijn in Twente verantwoordelijk voor het injecteren van het afvalwater. GroenLinks Provinciaal Statenlid Robert Jansen: ‘Het dumpen van giftig afvalwater moet direct stoppen. Minister Kamp wil vooralsnog niet luisteren. Het is de hoogste tijd dat Overijssel, Groningen en de rest van Nederland een blok vormt tegen vervuiling en voor een schone niet-bevende grond’.
De hoorzitting is een initiatief van GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.