Ik ben de politiek in gegaan na het lezen van dit boekje "Laudato Si, over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis", geschreven door paus Franciscus. Daarin staat de zin "Ieder jaar verdwijnen er duizenden planten- en diersoorten die wij niet meer zullen kunnen kennen, die onze kinderen niet zullen kunnen zien, omdat ze voor altijd verloren zijn gegaan. De overgrote meerderheid sterft uit om redenen die te maken hebben met de een of andere menselijke activiteit. Wij hebben daartoe het recht niet."

Ik zie het dan ook als onze morele plicht om de biodiversiteit te beschermen en bedreigingen van de biodiversiteit en het klimaat, zoals stikstof, tegen te gaan.



Ik maak me hier zorgen over, en met mij de meeste generatiegenoten en vele anderen. We maken ons zorgen over onze toekomst. Klimaatwetenschappers zijn duidelijk: we zitten in een klimaatcrisis waarvan de gevolgen desastreus zullen zijn, ook onze natuur heeft het zwaar en dan heb ik het nog niet over de zorgen over de kwaliteit en kwantiteit van ons water gehad, aan de oppervlakte, in de grond en uit de kraan. Het is daarom dat de transities essentieel zijn voor de toekomst. We moeten blijven werken aan de energietransitie, de stikstoftransitie en de watertransitie.



De transities moeten niet alleen neerkomen bij de landbouw, maar ook de industrie, niet alleen de industrie, maar ook de landbouw. We kunnen het ook niet alleen, we moeten blijven samenwerken met de rijksoverheid, gemeenten, waterschappen. Transities werken alleen wanneer er een perspectief wordt gepresenteerd. Wij moeten laten zien dat het kan, dat we het willen. Durf een toekomst te presenteren. Durf je aan principes te houden: inbreiding voor uitbreiding, functie volgt peil, klimaatadaptief bouwen, openbaar vervoer in de hele provincie, fiets voor auto, cultuur voor iedereen en de natuurlijke systemen volgend.



De doelen zijn heilig, die moeten we halen. Over hoe we er komen kunnen we praten, voor GroenLinks is veel bespreekbaar. Maar problemen ontkennen: dat heeft geen zin. Gelukkig ziet de overgrote meerderheid binnen en buiten de staten er hetzelfde als GroenLinks: Er is een stikstofprobleem, een natuurcrisis en een klimaatcrisis. Wat we wel moeten doen is mensen meenemen, samen werken aan beleid hoe we van nu naar de toekomst komen. Samen met elkaar in deze zaal, maar ook erbuiten. Niet alleen people, planet, profit, maar ook participatie.



GroenLinks zal voor deze perspectiefnota stemmen, maar van ons had er meer ambitie in gemoeten. De uitdagingen waar we voor staan zijn gigantisch en wachten gaat niet meer, de oplossingen moeten nu komen. Ik zie Overijssel als een provincie waar we zelf komen met oplossingen in plaats van te wachten op het rijk, zie de PAS-melders.

GroenLinks denkt actief mee aan deze oplossingen en dat willen we blijven doen. We willen samen werken aan een Groen, Toekomstbestendig en Fijn Overijssel. Een Overijssel waar je fijn kunt wonen en werken, of je nu boer of leraar bent. Waar goed openbaar vervoer, een levendige cultuur en een groene stad en platteland is. Waar natuur en landbouw elkaar versterken, en ook in de toekomstig voldoende water uit de kraan komt. De uitdagingen zijn gigantisch, maar de kracht van Overijssel is nog vele malen groter. Laten wij in deze zaal zorgen voor ons gemeenschappelijk huis, deze prachtige provincie.