Vanmiddag werd in het provinciehuis gesproken over het ' opwaarderen' van de N340 tussen Zwolle en Ommen. Hier volgt de inbreng van Janet Duursma:

We werpen eerst even een blik terug. GroenLinks heeft destijds voor meest milieuvriendelijke variant gekozen. Daarvoor was helaas geen meerderheid in de Staten. Al polderend werd de uitkomst de combi-variant. Vervolgens werd in 2013 besloten tot een bezuiniging. Je zou kunnen zeggen dat er sprake was van een verschuiving van het accent op doorstroming op het accent op veiligheid en leefbaarheid. Dat past bij GroenLinks: wij moeten niet toe naar meer verkeersbewegingen, met alle gevolgen voor onze leefomgeving van dien, maar naar minder. Lokaal produceren verdient de voorkeuren boven transporteren van grondstoffen en goederen.

Nu vinden wij het een goed principe dat genomen besluiten worden uitgevoerd. En dat we niet keer op keer een besluit opnieuw ter discussie stellen. Echter, dat ligt anders als er sprake is van gewijzigde omstandigheden.



Nu willen we even de blik vooruit werpen. Onlangs hebben we hier in huis een presentatie gehad over vervoer in Overijssel. Daaruit bleek dat er allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn. De oude tweedeling van autoverkeer en openbaar vervoer gaat niet meer op. Hetzelfde geldt voor de tweedeling privé-vervoer en collectief vervoer. Er ontstaan allerlei tussenvormen, zo bent u vast allen bekend met bijvoorbeeld de deel-auto of Greenwheels. Vanwege deze nieuwe ontwikkelingen is het raadzaam dat we een nieuwe integrale visie ontwikkelen op mobiliteit. Dat staat voor volgend jaar op de agenda.



Een niet onbelangrijk gegeven is de prognose van de verkeersbewegingen. Deze zouden stijgen van 37.000 in 2008 naar ca. 70.000 nu. Wat nu blijkt echter is dat de verkeersbewegingen blijven vooralsnog schommelen rond de 38.000.



Deze 3 dingen tezamen maken dat GroenLinks vragen heeft, voor we vervolgstappen zetten:

  1. Eerst meer duidelijkheid over aantal verkeersbewegingen, wat zijn de nieuwe prognoses?
  2. Er is op deze 6 km vooral sprake van piekdrukte. Wellicht zijn er, met de vele nieuwe vormen van vervoer, slimmere oplossingen te bedenken om deze pieken af te vlakken?
  3. Een eenzijdige focus op het traditionele vervoer doet geen recht aan de hedendaagse situatie. De ontwikkelingen gaan zo snel, er zijn slimmere oplossingen te bedenken.

Daarom zegt GroenLinks: Laten we eerst de integrale visie op mobiliteit ontwikkelen en op basis van die actuele visie beslissingen voor de toekomst te nemen.