De toon is gezet in Overijssel. In het eerste formatiedebat hebben de nieuwe fractieleiders hun interpretatie van de verkiezingsuitslag gegeven en mogelijkheden voor een coalitie verkend.

Enkele opmerkelijke momenten uit het debat:

 

  • Het CDA stemt wel voor de twee meest rechtse coalities (met oa SGP, PVV en CU), maar niet voor de meest linkse variant met de SP.  Hoezo middenpartij?
  • De SGP opent de aanval op werkende vrouwen: daardoor worden er minder kinderen geboren en hebben we te maken met vergrijzing en krimp.
  • De VVD verklaart dat mensen zelf mogen weten waar ze willen wonen en waar ze willen werken. Geen overheidsbemoeienis. Maar de overheid moet wel het mobiliteitsprobleem oplossen als er door die eigen keuzes woon-werkverkeer ontstaat. En daarbij denkt de VVD niet aan spoor aanleggen, maar wel aan asfalt. Daar heeft de VVD honderden miljoenen belastinggeld voor over.
  • De PvdA becijfert een dubbel spoor tussen Zwolle en Almelo op 70 miljoen en vindt verdubbeling van de N35 niet nodig om knelpunten op te lossen.
  • D66 verklaart dat hun stukje in het verkiezingsprogramma over Luchthaven Twente is geschreven in verkiezingstijd en dat de realiteit nu anders is.
  • De PVV wil het Essentgeld toch niet rechtstreeks teruggeven aan Henk en Ingrid.


De kleine partijen hebben samen een motie ingediend om meerdere combinaties met en zonder het CDA te onderzoeken. De grote partijen dienden hun moties alleen in: samenwerking nog ver te zoeken?

GroenLinks heeft een duidelijk signaal afgegeven over de PVV:

Wij kunnen geen coalitie vormen met een partij die stelselmatig mensen uitsluit op basis van hun geloof, niet democratisch is georganiseerd en geen inzicht geeft in de financieringsstromen van haar partij.


Na afloop van het debat hebben de fractieleiders in een besloten vergadering gekozen om oud-Commissaris der Koningin Jan Hendrikx tot informateur te benoemen. Hij spreekt met alle fractieleiders afzonderlijk en gaat de drie opties voor een coalitie nader onderzoeken.