"Stop het dumpen van afvalwater in onze bodem!" Dat is de titel van de petitie die GroenLinks landelijk start om aandacht te vragen voor het injecteren in de bodem van verontreinigd afvalwater dat bij olie- en gaswinning vrijkomt. De gevaren van het dumpen van dit afvalwater voor mens en milieu zijn onbekend. Met name risico's op het ontstaan van lekkages, aardbevingen, grondverzakkingen, verontreiniging van drinkwater en schade aan natuurgebieden baart vele burgers grote zorgen. De aftrap van de petitie vindt plaats door GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren op zaterdag 7 maart om 13.30 uur in winkelcentrum De Driehoek in Oldenzaal.

In Noord-Oost Twente is de problematiek van het afvalwater algemeen bekend. De NAM wint olie in het Drentse Schoonebeek waarbij met chemicaliën vervuild afvalwater ontstaat. Het afvalwater wordt vervolgens geïnjecteerd in de lege gasvelden in Twente. Sandor Löwik, fractievoorzitter van GroenLinks Oldenzaal, is initiatiefnemer van de petitie. "We hebben eerst via bestuurlijke weg de NAM en minister Henk Kamp opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de risico's en de alternatieven voor afvalwaterinjectie. Maar dat was aan dovemansoren gericht", aldus Löwik. "Daarom roepen we nu alle burgers op om hun zorgen en ongerustheid kenbaar te maken en de petitie te ondertekenen".

Tijdens het bezoek van Liesbeth van Tongeren aan Oldenzaal kunnen inwoners van Noord-Oost Twente de petitie ondertekenen maar ook hun zorgen en vragen over het afvalwater met Van Tongeren bespreken. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt bij de voorbereiding van de hoorzitting die door GroenLinks is aangevraagd in de Tweede Kamer.

GroenLinks Statenlid Robert Jansen heeft zich de afgelopen maanden al sterk gemaakt om het dumpen van afvalwater in Twente te stoppen. "Maar het probleem is veel breder dan alleen in Twente. Ook in Groningen, Friesland Noord-Holland en Zuid-Holland wordt afvalwater in de bodem gedumpt, dus ook daar vragen we mensen om deze petitie massaal te steunen. Daarnaast geven we met de petitie ook het signaal af aan Den Haag dat we beter kunnen investeren in schone en duurzame energiebronnen, in plaats van vervuilend olie en gas”, aldus Jansen. De petitie zal worden aangeboden aan minister Kamp om aan te geven dat het dumpen van afvalwater in onze bodem direct moet stoppen. De petitie kan vanaf 7 maart getekend worden.