GroenLinks Steenwijkerland feestelijk heropgericht

Liesbeth van Tongeren eregast bij heroprichting GroenLinks afdeling Steenwijkerland

Tien jaar na het verdwijnen van GroenLinks is de partij sinds zaterdag 11 februari terug in de Kop van Overijssel. Voor het eerst verwelkomde de gemeente Steenwijkerland daarbij een Tweede Kamerlid van GroenLinks. Als eregast bij de heroprichting werd Liesbeth van Tongeren hartverwarmend ontvangen in Tuk, na een ijzig koud rondje folderen in de straten van Steenwijk.

Geruime tijd maakte GroenLinks deel uit van het lokale Progressief Alternatief Steenwijkerland (PAS). Na het doodbloeden van dit partijencollectief ontbrak GroenLinks echter in de politieke arena van Steenwijkerland.

Met enkele oude getrouwe krachten - onder wie oud gemeenteraads- en Statenlid Ronald van Vlijmen - en met stevige steun van de provinciale bestuursleden Bert Docter en Han ten Bloemendal werd een klein jaar gewerkt aan de herlancering van de GroenLinks-afdeling Steenwijkerland.

Hoogste tijd
Door het grote enthousiasme dat Jesse Klaver momenteel veroorzaakt en met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 die er ook alweer aankomen, werd het de hoogste tijd dat GroenLinks terugkeerde op het lokale politieke toneel.

De Weerribben en Wieden vormen de parels in de achtertuin, maar in Steenwijkerland is het alle hens aan dek om de schaalvergroting van de landbouw - gesteund door B&W - in toom te houden.

Als eregast ging Liesbeth van Tongeren daar, in het nabij Steenwijk gelegen dorp Tuk, meteen op in. Verder kwamen ook de leefbaarheid van kleine gemeenten en de noodzaak van goede internetverbindingen (als nutsvoorziening!) aan bod. En passant kreeg het huidige gemeentebestuur, mede in een betoog van oud-gemeenteraadslid Folkert Jellesma, een dikke onvoldoende. Daarbij kwamen ook ideeën op tafel om steun te bieden aan het ambtenarenapparaat, dat deels door onderbetaling op sommige posities de nodige kwaliteit ontbeert.

Van Tongeren benadrukte dat je beter niet op politiek Den Haag kunt wachten en beter zelf initiatieven kunt ontplooien, bijvoorbeeld met lokale energiecoöperaties. Aandachtige toehoorders daarbij waren niet alleen tal van partijleden uit buurgemeenten als Westerveld, Kampen en Weststellingwerf, maar ook een kwartet jongeren uit diverse Overijsselse gemeenten, als vertegenwoordigers van de kersverse Overijsselse GroenLinks-jongerenafdeling Dwars.

De kleine vijftig bezoekers in de sfeervolle en volgepakte theeschenkerij aan de bosrand van natuurgebied De Woldberg werden vakkundig voorgelicht en aan het woord gelaten door Van Tongeren, die andermaal aantoonde dat haar roots stevig in de provincie liggen verankerd.