GroenLinks is tegen het gebruik van biomassa voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Met name het subsidiëren van mestvergisters is ongewenst.

De provincie mag van de wet geen aanvullende eisen stellen aan biomassa. Omdat we dus niet meer kunnen kiezen waar onze biomassa vandaan komt is de vraag eigenlijk: willen we helemaal wel of helemaal geen biomassa. GroenLinks kiest voor helemaal niet. We willen geen nieuwe biomassacentrales en ook geen bijstook van biomassa in kolencentrales.

Ook is GroenLinks tegen het subsidiëren van mestvergisters. GroenLinks Statenlid Rob Klein Bleumink: “Het vergisten van mest gaat ten koste van de voedingswaarde van de mest en de vruchtbaarheid van de bodem. Door het gas eruit te halen verdwijnt er koolstof (organische stof) uit de mest. Ervaring bij veehouders die al vijf jaar bezig zijn met monovergisting is dat zij steeds meer kunstmest moeten gebruiken om genoeg ruwvoer te oogsten. En kunstmest wordt gemaakt uit aardgas! Je komt zo in een negatieve spiraal”.

In het voorstel van de provincie mag het ‘groene’ gas uit mestvergisters alleen gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen in het buitengebied, historische panden en stadskernen waar er geen alternatief is. Maar het ‘groene’ gas komt in het algemene gasnetwerk terecht. Er kan dus niet worden bepaald waar het voor wordt ingezet.

Daarnaast is er een schaarste aan biomassa en is de vraag uit Duitsland zeer groot. Dit werkt ongewenste en mogelijke illegale bijmenging in onder andere mestvergisters in de hand. Ook is er kans op ongewenste marktwerking door gesleep met van biomassa van elders (buiten de regio/landsgrenzen).

Rob Klein Bleumink: “Het gebruik van biomassa werkt een aantal andere provinciale belangen tegen, zoals de bossenstrategie, verdroging en waterberging. GroenLinks is voor een versnelling van duurzame energie uit zon en wind. De provincie moet juist hierin overgaan tot concrete daden”.