GroenLinks vindt daarnaast dat alle sectoren in Overijssel zullen moeten bijdragen aan de stikstofaanpak. De lasten mogen niet onevenredig bij deze sector neerkomen. Dus naast de landbouw zullen ook tegelijkertijd het (vlieg)verkeer en de industrie aan de slag moeten met stikstofreductie.
Fractievoorzitter Lucas Brinkhuis: "Het is daarbij wél essentieel dat de doelen gehaald worden, maar de voorkeur heeft absoluut om dit samen met boeren, natuurorganisaties en andere belanghebbenden te doen. Dat is de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof waar Overijssel nu al mee bezig is. De kaart in de brief van minister van der Wal heeft tot veel tumult geleid. Dat zit deze aanpak onnodig in de weg."
GroenLinks Overijssel is niet tegen boeren, maar voor natuur. We willen samen met boeren kijken op welke manier hen perspectief geboden kan worden, of dit nu extensivering, natuurbeheer, bijscholing of verbreding van de bestaande bedrijfsvoering is.
We zitten in een biodiversiteitscrisis: onze natuur staat ernstig onder druk en maatregelen zijn nodig en onontkoombaar. Daar moeten we eerlijk over zijn, maar we zijn ons ook zeer bewust dat dit veel vraagt van boeren en dat perspectief noodzakelijk is. GroenLinks zal daarom binnenkort komen met voorstellen op het gebied van transitie van de landbouw en de mogelijkheden om boeren en hun gezinnen hierin te ondersteunen.
De Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof is een samenwerkingsproces waarbij provincie, maatschappelijke organisaties, inwoners en bedrijven samen op zoek gaan naar oplossingen voor de stikstofproblematiek die passen bij de kenmerken van de deelgebieden.