Daphne Dertien, Statenlid voor GroenLinks in Overijssel, heeft in de vergadering van woensdag 21 september een amendement ingediend voor het behoud en de duurzame inrichting van natuurgebied de vloeivelden in De Krim bij Hardenberg. De Provincie houdt in 2011 4,6 miljoen euro over. Het duurzaam inrichten van de vloeivelden kost slechts 100.000 euro.
GroenLinks Overijssel verbaast zich erover dat GS al het geld dat over is op de algemene rekening zet en niet een klein deel gebruikt om in het natuurgebied te steken. Terwijl dit in 2004 al toegezegd is. ‘Het gaat eigenlijk om een oude ereschuld,’ aldus Daphne Dertien. ‘Het geld is er wel, maar er gebeurt niets.’
Tijdens de vergadering geeft het CDA toe dat ze op het gebied van natuur heel veel beloofd heeft, wat ze niet waar heeft gemaakt. ‘Al die toezeggingen moeten integraal afgewogen worden’ volgens Yvonne Nijhof (CDA) in debat met Daphne Dertien. Daarmee zegt Nijhof dat gekozen moet worden welke belofte wordt nagekomen, en welke niet. Hiervan wordt een lijst opgesteld en besproken in de commissievergadering op 12 oktober.
Het CDA stemde tegen het amendement van GroenLinks om de kwestie nu aan te pakken. Eén CDA-Statenlid stemde wel voor, maar dat had slechts een symbolische waarde. Ook al heeft de provincie dit jaar 4,6 miljoen over, de vloeivelden moeten nog weer een serie vergaderingen wachten op de E 100.000 die nodig is voor het behoud van de natuurwaarden en cultuurhistorie. Ondanks de verkiezingsbeloften van het CDA en de eerdere intenties van de Provincie is er nog steeds weinig veranderd aan de vloeivelden in De Krim.
In 2004 kocht de Provincie het gebied op vanwege onderzoek naar vogels in de vloeivelden. Toenmalig CDA-Gedeputeerde Piet Jansen was erg positief en kwam zelfs bij Vara’s Vroege Vogels vertellen hoe bijzonder het gebied is. Bij aankoop door de Provincie Overijssel is gezegd dat het gebied duurzaam ingericht zou worden, maar tot op de dag van vandaag zijn er nog geen middelen beschikbaar gesteld om dit ook daadwerkelijk te realiseren.
De Krimse vloeivelden bestaan uit bassins die tot twintig jaar geleden gebruikt werden om spoelwater van de voormalige aardappelmeelfabriek tot bezinking te laten komen. Deze vloeivelden hebben zich afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot een zeer gevarieerd natuurgebied. Dit gebied is van belang voor broedvogels van de rode lijst. Daarbij is dit een van de weinige gebieden met vloeivelden in Nederland. Het natuurgebied is dus ook van grote cultureel-historische waarde en mag zeker niet worden verwaarloosd. Elk jaar dat de Provincie wacht met de duurzame inrichting van het gebied lopen de kosten op, vanwege het verlandingsproces.