GroenLinks Overijssel geeft prioriteit aan investeren in duurzaam, circulair, klimaatbestendig en sociaal Overijssel met goede openbaar vervoer verbindingen.
De grootste opgaven op dit moment zijn wat GroenLinks betreft het werken aan een duurzaam, sociaal en eerlijk Overijssel waarin iedereen er toe doet.
Daarbij is het noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie, het opvangen van klimaatveranderingen zoals droogte, een betere spoorverbinding naar andere provincies en Duitsland, en de sociale opgaven zodat iedereen mee kan doen op een fatsoenlijke manier.
Bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling dient GroenLinks dan ook een aantal voorstellen in om meer prioriteit bij de sociale en duurzame opgaven te leggen.
Concreet gaat dan om de volgende voorstellen:
- De circulaire economie speerpunt te maken en integraal mee te nemen in al het provinciale beleid,
- het actieplan droogte te versnellen naar het voorjaar 2020,
- gezamenlijk op te trekken met de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland en Duitsland (Münster en Berlijn) voor een gezamenlijke spoorlobby agenda,
- de sociale opgave van de provincie en die van gemeenten met elkaar te verbinden en daarmee elkaar te versterken.
In de begroting zijn een aantal bezuinigingen opgenomen die niet met Provinciale Staten zijn besproken en ook niet zijn toegelicht. GroenLinks stelt voor om de voorgestelde bezuinigingen op duurzaamheid, landschapsbeheer, openbaar vervoer, en sociale kwaliteit te schrappen. Fractievoorzitter Manouska Molema: “Het is noodzakelijk om de komende jaren extra te investeren in duurzaamheid, openbaar vervoer, sociale kwaliteit, klimaatmaatregelen, circulariteit en natuur voor een toekomstbestendig duurzaam en sociaal Overijssel”.
Tijdens de provinciale verkiezingen waren de speerpunten van GroenLinks klimaat, openbaar vervoer en natuur. Bij deze begrotingsbehandeling staat GroenLinks voor deze prioriteiten door zich in te zetten om voorgestelde bezuinigingen op openbaar vervoer, natuur, sociale kwaliteit en duurzaamheid terug te draaien.
Er reizen steeds meer mensen met het openbaar vervoer, de kwaliteit van onze natuur neemt al jaren af, en de prestaties op de energietransitie van Overijssel blijven fors achter bij de doelstellingen. Er zou juist nu extra geïnvesteerd moeten worden in deze thema’s.
- De afgelopen jaren is zichtbaar geworden wat de problemen zijn van droogte voor de natuur, agrariërs, drinkwaterwinning en inwoners. Er moet zo snel mogelijk een actieplan komen voor droogtemaatregelen zodat we onherstelbare schade kunnen voorkomen.
- Circulaire economie is de toekomst! Een goede balans tussen welvaart en welzijn, en kiezen voor duurzame oplossingen zijn uitgangspunten die bij ieder beleidsterrein passen.
- Er maken steeds meer mensen gebruik van het openbaar vervoer, waarbij er nog veel verbeteringen te realiseren zijn in verbindingen binnen Overijssel maar ook met andere Provincies en Duitsland, waarbij voor GroenLinks geldt dat het tijd is voor een gezamenlijke lobby.
- Gemeenten en provincies werken aan sociale doelstellingen, GroenLinks vindt dat hier meer bij kan worden samengewerkt om daarmee Overijssel voor onze inwoners een nog prettigere plek te maken om te wonen en oud te worden.