GroenLinks Overijssel maakt zich ernstig zorgen over de plannen voor een tweede kerncentrale in Zeeland en de opslag van kernafval in Overijssel. In het zojuist gepresenteerde coalitieakkoord staat niks over kernenergie, terwijl Overijssel grootaandeelhouder is van de centrale in Borssele en een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van een 2de centrale.

De nieuwe coalitie in Overijssel van CDA, VVD, CU en SGP heeft zojuist bekend gemaakt -via haar coalitieakkoord- dat lessen uit de recente problemen met kerncentrales aan haar voorbij zijn gegaan. De provincie Overijssel is grootaandeelhouder van de kerncentrale in Borssele én vergunningaanvrager (via Energy Resources Holding) van een tweede kerncentrale.

‘De blik op het verleden, niet op het heden. Laat staan op de toekomst’ aldus Statenlid Robert Jansen. ‘Dat is een flinke tegenvaller. Overijssel zou veel beter op volle kracht moeten inzetten op goedkope, schone, veilige en duurzame energie. Een kerncentrale kost miljarden euro’s belastinggeld en de opslag van het afval is ook bepaald niet gratis. De lessen uit Japan zijn in Overijssel overduidelijk niet geleerd. Daar bovenop komt dat uit recent onderzoek blijkt dat Deventer en Olst/Wijhe in beeld zijn als potentiële ondergrondse opslagplekken voor kernafval.’

GroenLinks in Overijssel vraagt vandaag schriftelijk opheldering over het standpunt van de nieuwe coalitie over de opslag van kernafval. Immers, in Omgevingsverordening van Overijssel is opgenomen dat Overijssel zich met alle (rechts)middelen zal verzetten tegen de opslag van kernafval in Overijssel. Die oorspronkelijke opstelling van de provincie kan op steun rekenen van GroenLinks.