Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de transatlantische slavernij werd afgeschaft, bij wet (op 01 juli 1863) . Het merendeel van de tot-slaaf-gemaakten moesten echter nog 10 jaar doorwerken op de plantages.
Omdat deze wet de plantagehouders financieel benadeelden, moesten de tot-slaaf-gemaakten opdraaien voor de misgelopen inkomsten. Deze maatregel werd onder staatstoezicht uitgevoerd. Hierdoor wordt pas 1873 gevoeld als het jaar van afschaffing.
Het leven van tot-slaaf-gemaakten was vernederend en bruut. Ze waren bezit en werden gezien als ‘dingen’. Door deze tot-slaaf-gemaakten werden Nederlandse mensen rijker, machtiger in de landen van deze mensen en in eigen land.
In 2021 begon er een onderzoek naar het slavernijverleden van Overijssel. Eergisteren was er in het theater Spiegel in Zwolle een middag gewijd aan de presentatie van het resultaat. Dit onderzoek is een begin naar de verdere sporen van het slavernijverleden in Overijssel. We weten zeker dat er meer te vinden is en ook dat er ons meer informatie zal worden aangeboden om te onderzoeken.
Het was in het theater Spiegel bij zijn speech, dat de Commissaris van de Koning, zijn excuses aanbod. Dit moment was zeer bijzonder, zo emotioneel. En dan zit je daar op de stoel en hoor je hem dit zeggen. Zijn speech was persoonlijk, in prachtige volle zinnen, goed uitgekozen woorden. En dan ineens ’excuses vanuit voltallige Gedeputeerde Staten’...
Op 30 juni zal voor de 3de keer Keti Koti/Descadená of Kadena Kibra worden herdacht. Dit is een avond met sprekers en uitvoerende sprekers. De sprekers in Zwolle zijn o.a. Shirley Kambel (voorzitter van 'Comité 30 juni/1juli Zwolle'), Andries Heidema (Commissaris van de Koning in Overjssel) en Peter Snijders (burgemeester van de gemeente Zwolle).
We zien elk jaar de groei van aanwezigen die vanuit verschillende plaatsen uit Overijssel,en zelfs van daar buiten, komen om de herdenking bij te wonen. Zo steunen we elkaar bij dit moment waarin we onze voorouders herdenken, zij die de slavernij met hun leven hebben betaald. En anders dat door hun behandeling en leven als tot-slaaf-gemaakten ze hun leven niet goed meer konden inrichten. De gevolgen van het leven van tot-slaaf-gemaakten worden generaties lang doorgegeven. Racisme vindt nog steeds plaats. Discriminatie is nog steeds onder ons aanwezig.
En het is hierom dat het zeer belangrijk is dat 30 juni de herdenking wordt gehouden en op 1 juli de viering. Check de events op https://ketikotizwolle.nl/event/
Maar het is absoluut ook de bedoeling om vooruit te kijken. Terugkijken is goed maar het moet zeker steeds meer ook gaan over het leven van nu.
De geschiedenis is er en zal blijven. Het is van ons allemaal. Maar wat leren we hiervan om onze huidige toekomst te heropbouwen. En deze kunnen en moeten we samen doen omdat we samen de nieuwe wereld vormen waarin we moeten gaan voor hoop en liefde voor onze (klein)kinderen. Dat de gevolgen van onze voorouders herdacht worden, dat we er bewust van zijn maar niet gevolgen heeft voor de nieuwe generatie.
Laten we erkennen dat de slavernij heeft plaatsgevonden en dat dit ook gevolgen heeft voor het leven van de nazaten, tot de dag van vandaag. Alleen dan is het mogelijk om enige verdriet te verwerken en vooruit te kijken om het leven positiever in te durven kijken.