Cultuur is een essentieel onderdeel van onze samenleving. Zonder cultuur is er geen identiteit en geen ziel. Het is door middel van cultureel erfgoed dat we weten waar we vandaan komen en met behulp van kunst en cultuur biedt het je een leidraad over hoe je je verder kan ontwikkelen. Cultuur is, kortom bittere noodzaak.

Door de pandemie hebben veel instellingen het moeilijk gehad. Zalen bleven leeg, concerten en tentoonstellingen waren niet meer mogelijk; het broodnodige samenzijn was er even niet meer bij. Het herstel duurt nog voort en laat langer op zich wachten dan gedacht. Het is jammer om te zien dat er vanuit het Rijk nog geen duidelijkheid is over ondersteuning naar dat herstel toe. En ik vraag mij af welke rol de gedeputeerde hierin denkt te gaan pakken, mochten de plannen niet toereikend genoeg zijn. 

Want herstel is bitterhard nodig. Dat hoeft niet per se precies op de manier zoals voor de pandemie het geval was, maar dat we niet zonder cultuur kunnen, dat is duidelijk. 

Voorzitter, als voorbereiding op mijn Statenlidmaatschap schoof ik vorige week als toehoorder aan bij de commissie Cultuur. En wellicht had ik het ook kunnen zien aankomen, maar links en rechts (of nee eigenlijk vooral rechts) viel de term ‘linkse’ hobby weer.

Dat heeft de afgelopen week bij mij lopen malen. En uiteindelijk kwam ik tot de conclusie: nou, prima. Noem het maar een linkse hobby.

Als het overeind houden van bibliotheken om kennis en apparatuur voor digitale vaardigheden voor ook mensen met een laag inkomen, een linkse hobby is – dan ondersteunen wij deze linkse hobby als GroenLinks van harte.

Als we je kunnen helpen om je als persoon veilig te laten ontwikkelen tot wie jij bent, zonder daarvoor veroordeeld te worden, omdat je toevallig afwijkt van de norm en dat is een linkse hobby – dan ondersteunen wij deze linkse hobby als GroenLinks van harte.

Als het ondersteunen van de Nedersaksische taal en cultuur om zo de eigenheid van onze mooie streek te behouden en te versterken een linkse hobby is – dan ondersteunen wij deze linkse hobby als GroenLinks van harte.

Voorzitter, al met al zien wij op hoofdlijnen een prima voorstel op hoofdlijnen en zijn wij nieuwsgierig naar de daadwerkelijke uitwerking. In de commissie vorige week heeft GroenLinks al aandacht gevraagd voor ondersteuning van regionale musea. Verder onderstreept GroenLinks het belang van verduurzaming van kerkgebouwen in de kerkenvisie. Want wat heeft een dorp of een wijk aan een prachtig multifunctioneel gebouw, als uiteindelijk de gasrekening niet meer betaald kan worden? 

We gunnen de culturele sector van harte het herstel toe dat zij en de Overijsselse samenleving verdienen. Daarbij is ondersteuning broodnodig. Want cultuur kun je misschien niet eten, van levensbelang is het wel.