Het is moedig dat gedeputeerde Kok en wethouder Van Hees de verantwoordelijkheid hebben genomen om de miljoenentekorten van gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente aan te kondigen. Het zou ongeloofwaardig zijn om ons nog langer mooie cijfers voor te spiegelen en ons rijk te rekenen met het luchthavenplan. GroenLinks wil dat ook de volgende stap wordt gezet: een fundamentele herziening van het plan om de schade zoveel mogelijk te beperken. De lokale afdelingen kondigen acties aan.

"Er komen spannende politieke debatten aan,” verwacht Daphne Dertien, fractieleider in Provinciale Staten. Met het nieuwe ontwikkelplan gaat ADT in tegen eerdere besluitvorming in de Regio, Enschede en de Provincie: zij stelden een maximum van 20 ha bedrijventerreinen en een sluitende exploitatie als voorwaarden aan de ontwikkeling van een luchthaven in het groene hart van Twente.


Samengevat komt het nieuwe voorstel van ADT neer op minder woningen, meer verlies, extra bedrijventerreinen en de belastingbetaler moet bijspringen. Alle inwoners van Overijssel betalen via de provincie mee. Enschede, een van de armste gemeenten in Overijssel, betaalt dubbelop.

GroenLinks beleeft geen 'Schadenfreude' aan de problemen van de voorstanders van de luchthaven. “Integendeel! We balen als een stekker dat er nu al 27 miljoen euro aan belastinggeld in is gevlogen,” aldus Daphne Dertien. “Achteraf heel jammer dat niet het plan de Twentse Basis is aangenomen. Dat plan was veel voorzichtiger begroot met 176 woningen met een opbrengst van 27 miljoen. Dat zijn minder woningen dan het nieuwe ontwikkelplan van ADT en is dus minder onzeker. Daarnaast had het plan de Twentse Basis nu wel werkgelegenheid in de zorg kunnen opleveren. Nu hebben alleen plannenmakers werk aan de luchthaven gehad. En die wonen niet eens allemaal in Twente.”
Naast 13 miljoen aan plankosten en 11 miljoen aan waardedaling van de grond, is er nog de 3 miljoen extra van het Rijk besteed aan een luchthaven waarop slechts vogels landen.

Jelle Kort, fractievoorzitter van GroenLinks Enschede, maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor de Enschedese begroting. “Van een slordige 24 miljoen euro verlies moet Enschede de helft betalen. En dan hebben we nog steeds dat beloofde vliegveld met de beloofde werkgelegenheid niet. En de planmakerij moet wel betaald worden. Waar moet dat vandaan komen? Ik vrees dat het ten koste gaat van de zorg voor de meest kwetsbare groepen. Er wordt nu al zwaar bezuinigd, de rek is er uit.”

GroenLinks mist de meest strategische overweging: kan de schade beperkt worden als Provincie en Gemeente van koers te veranderen? Een belangrijke overweging bij de keuze voor het plan met de luchthaven, was de verwachting dat het plan financieel sluitend zou zijn. Nu de verliezen één voor één worden aangekondigd, wordt het tijd voor bezinning. De bestaansgrond onder het plan is vervallen. Aan de kostenkant van het luchthavenplan staan de torenhoge kosten voor de luchthaven. Dat betekent dat er geen of een veel lager tekort zou zijn indien de luchthaven zelf wordt geschrapt.

GroenLinks is ervan overtuigd dat het alternatieve plan de Twentse Basis in de huidige omstandigheden een betere kans maakt en wil hierover een serieuze afweging zien.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt Kamervragen. De Twentse GroenLinks-afdelingen maken plannen voor vervolgacties. Fractieleider Wim Jager uit Hengelo: “De omwonenden roeren zich. In Hengelo en Oldenzaal is de actiebereidheid erg hoog. En vergeet niet dat de omliggende gemeenten zich hebben uitgesproken tegen een grootschalige luchthaven! In de Hengelose raadscommissie bestuur is donderdagavond unaniem uitgesproken dat er geen cent vanuit Hengelo richting de luchthaven gaat, niet direct en niet indirect. Enschede staat er alleen voor.”
Woensdag 25 januari vergadert het Algemeen Bestuur van ADT. Wanneer het AB de heroriëntatie zonder meer overneemt, gaat GroenLinks tot actie over.


Het nieuwe plan van ADT voor de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente vindt u op de site van ADT:


Het plan voor de Twentse Basis kunt u hier terugvinden.