Het College van Gedeputeerde Staten (GS) meldt in reactie op vragen van GroenLinks in Provinciale Staten dat zij tegen de privatisering van Urenco is. Het non-proliferatieverdrag (afzien van bezit en verspreiding van kernwapens) is een belangrijk argument voor het Overijsselse provinciebestuur.

 GroenLinks fractievoorzitter Robert Jansen: ‘Verstandig dat het provinciebestuur zich verzet tegen deze privatisering. Dit bedrijf herbergt gevaarlijke kennis over kernwapens en kernenergie. Het niet ontwikkelen van deze (brand)stoffen is de beste optie, het aan de markt verkopen de meest slechte.’

 

De Nederlandse overheid is grootaandeelhouder van Urenco, en wil het verkopen aan grote (internationale) bedrijven. Hoewel er wordt nagedacht over het borgen van het ‘publieke belang’, kun je dat nauwelijks goed vormgeven. GroenLinks vreest dat de hoogste bieder het zal gaan winnen. En dan is het maar de vraag wie de nieuwe eigenaar van Urenco wordt.  Een potentiele koper is het Russische Rosatom.

Ander heikel onderwerp waar GroenLinks opheldering over wilde is het schoonmaken van eventueel vervuilde grond onder het bedrijf. Het College van GS meldt in haar antwoorden dat het gemeentebestuur van Almelo voor bodemsanering daarvoor het bevoegde gezag is. Het is de vraag of de gemeente Almelo dat financieel kan opbrengen, of dat de provincie het schoonmaken van de grond moet gaan betalen.