Overijsselaars en toeristen genieten al fietsend en wandelend van de mooie natuurgebieden die onze provincie lief is. Het is druk in het bos. Naast fietsen en wandelen is mountainbiken een favoriete bezigheid. Sporten in de buitenlucht. Hard crossen en helemaal kapot gaan, dan voel je dat je leeft.
Om sociale conflicten te voorkomen zijn en worden verschillende paden aangelegd om wandelaars, fietsers en mountainbikers te scheiden. Zodat iedere groep ontspannen kan recreëren. Deze paden en routes beschermen flora en fauna. Zonder het bestaan zou kwetsbare natuur worden betreden en bereden.
Voor de drukte in het bos is een voor de hand liggende oplossing, meer natuur! Voor mountainbikers beboste stroken met MTB-paden langs bestaande fietspaden en voor wandelaars meer groenstroken, parkjes en bosjes in en buiten de bebouwde kom.
GroenLinks wil ook meer groen; niet alleen voor recreatie, vooral voor meer ruimte voor natuur. Meer natuur waarin natuurgebieden zijn verbonden en bufferzones rond Natura2000 gebieden zijn aangelegd zien wij als oplossing voor het verdrogings- en stikstofprobleem. De provincie dient deze natuurgebieden en verbindingszones te beschermen. Recreatief medegebruik van natuurgebieden door mountainbikers, fietsers en wandelaars in het Natuur Netwerk Nederland mag geen gevolgen hebben voor de kwaliteit van de natuur.
In Overijssel zijn, volgens de website visitoost.nl, zeven fantastische MTB-routes die fervente mountainbikers gereden moeten hebben. Deze liggen in de gemeenten Hellendoorn, Rijssen, Ommen, Hof van Twente, Haaksbergen en Oldenzaal en, gemeentegrensoverschrijdend, in Salland.
Horen mountainbike-routes in de natuur of wordt flora en fauna hierdoor te zeer verstoord? GroenLinks ziet mountainbiken als een heerlijke manier om sportief van de natuur te genieten maar op het moment dat de kwaliteit van de natuur of beschermde dieren worden bedreigd zullen paden en routes tijdelijk gesloten of omgelegd moeten worden.