vuurwerkoverlast Overijssel
vuurwerkoverlast Overijssel

Ruim 3400 meldingen van vuurwerkoverlast in Overijssel.

Sinds het ‘Meldpunt Vuurwerkoverlast’ (www.vuurwerkoverlast.nl/) zaterdag online ging, zijn er tot Oudejaarsdag tot 18.00 uur, het moment waarop het toegestaan is legaal vuurwerk af te schieten, landelijk meer dan 42.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen. In Overijssel zijn er ruim 3400 meldingen binnengekomen. Een groot deel van de meldingen gaat over ‘irritant knalvuurwerk’ dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is: het ‘supermarktvuurwerk’. Ook klagen veel mensen over de overlast door vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

Het ‘supermarktvuurwerk’ ligt in de schappen van onder andere de Aldi, de Lidl en de Action. Dit is categorie 1-vuurwerk dat het hele jaar door legaal verkocht mag worden. Het is voornamelijk knalvuurwerk als luchthuilers, voetzoekers en knetterballen. Zwaarder vuurwerk mag pas vanaf 28 december worden verkocht.

Het ‘Meldpunt Vuurwerkoverlast’ is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Overijssel. Vorig jaar kwamen er in twee weken tijd ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen, dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

Met het Meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. “Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro's aan schade aangericht door vuurwerk en hebben duizenden mensen er last van”, zegt fractievoorzitter Janet Duursma van GroenLinks Overijssel. “We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken, dan zijn we af van de overlast, de schade en de ongelukken.”