GroenLinks Statenlid Kees Slingerland heeft gisteren een mooi succes binnengehaald. Een voorstel die hij op de laatste Statenvergadering van dit jaar indiende, haalde een ruime meerderheid. Het voorstel handelt over de landelijke ‘Operatie Steenbreek’ die nu door ons initiatief gekoppeld gaat worden aan het nieuwe natuurbeleid van de provincie Overijssel. Het doel van ‘Operatie Steenbreek’ is om de verstening van steden en dorpen te verminderen ten gunste van groene beplanting.

Het nieuwe natuurbeleid van Overijssel onder de titel ‘Natuur voor elkaar’ wil diverse beleidsdoelen koppelen aan het natuurbeleid door ‘natuurinclusief’ te gaan werken. Zo ontstonden de varianten ‘natuurinclusieve economie’, ‘natuurinclusief bouwen’, ‘natuurinclusief boeren’ en nog enkele anderen.



Kees Slingerland daarover: ‘enkele maanden geleden kwam ik een artikel tegen over ‘Operatie Steenbreek in de Bollenstreek’. Uit het artikel bleek dat niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in de provincies Noord-Brabant en Zeeland al behoorlijk wat uitvoeringsprojecten zijn opgestart. Overijssel kwam niet in de opsomming voor. Uit navraag bleek dat de ‘Operatie Steenbreek’ in Overijssel inderdaad nog in de kinderschoenen staat. Slechts twee gemeentes, Almelo en Zwolle, hebben zich aangemeld. Ik denk dat we via een provinciale samenwerking en ondersteuning iets moois in ‘onze tuin van Nederland’ kunnen bereiken’.



SAMENWERKING

Net zoals op steeds meer beleidsterreinen is samenwerking ook hier een belangrijk motto, want via samenwerking kunnen we veel meer bereiken. De opdracht aan Gedeputeerde Staten is dan ook dat ‘het plan van aanpak samen met de partners wordt uitgewerkt’. De provincie wordt gevraagd om van daaruit in het voorjaar van 2018 een bijeenkomst met, zo mogelijk, alle Overijsselse gemeentes te organiseren om ‘een start te maken met de ontwikkeling en uitvoering van Steenbreek-Projecten’.

Via die projecten is het de bedoeling om gemeentelijk, en met samenwerkingspartners als Waterschap, het ‘Instituut voor Natuureducatie’ (IVN) en lokale groepen en ondernemers, een gemeentelijk plan van uitvoering te maken. Het gaat er niet om dat alle verstening verdwijnt, maar via bijvoorbeeld een lokale groen- en / of steenbank zouden stenen of planten geruild kunnen worden of mensen zouden een gratis vergroeningsadvies kunnen krijgen. Er zijn immers vele wegen (en paden) die naar Rome leiden…….