Stop luchtvaartgroei

Zo'n 400 mensen waren vanmiddag in Zwolle om te demonstreren tegen de groei van het luchtvaartverkeer. En wat waren er veel van onze lokale afdelingen aanwezig: oa GroenLinks Apeldoorn, Deventer, Olst-Wijhe, Steenwijkerland, Raalte, Zwolle, Kampen, Almelo, Arnhem en Heerde.

Hieronder de speech van ons Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, die ze vanmiddag in Zwolle gaf.

Lieve mensen,

Ik ben heel erg blij om zo veel mensen hier vandaag te zien. En te weten dat op dit moment op vijf andere plekken in Nederland mensen verenigd zijn tegen de groeiende overlast van de luchtvaart. Want wat rond Lelystad Airport speelt, speelt net zo goed rond Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Eelde. Decennia heeft de luchtvaart doorgedenderd. Aangejaagd door te goedkope tickets, bekokstoofd in achterkamertjes en ten koste van omwonenden, natuur en klimaat.

Maar het kan niet meer. Ons luchtruim is zo vol dat er steeds lager en met meer overlast gevlogen wordt. Artsen maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van ultrafijnstof, vooral op kinderen. En als we klimaatverandering serieus nemen, dan moet de CO2 van de luchtvaart ook naar beneden.

Uiteindelijk is de vraag: wat is echt van waarde. Wat is echt belangrijk? Is dat echt steeds meer, steeds goedkopere vluchten? Wat willen we daar voor opofferen? De stilte, de rust, het genieten van de prachtige natuur in de mooiste gebieden de Nederland heeft. Wat zetten we op het spel? Een leefbare planeet voor onze kinderen en kleinkinderen. Als we de CO2-uitstoot niet terugdringen is die kans verkeken.

lk was een paar weken terug in Nijbroek, in de tuin bij Koos en Annemarie in afwachting van de belevingsvlucht. En terwijl we daar stonden, uitkijkend over een bloemenzee en prachtige bomen, dacht ik aan de dichtregel van Henriette Roland Holst "de stilte der natuur heeft veel geluiden."

Laten we die stilte niet verliezen. Vandaag protesteren we tegen de groei van de luchtvaart. Maar we zijn hier ook met z'n allen omdat we voor iets zijn. Voor een leefbare planeet, voor natuur en rust. En voor alternatieven. Want die zijn er! Als we inzetten op snelle treinen en een eerlijke prijs voor vliegtickets dan hebben we helemaal geen Lelystad Airport of groei van Schiphol nodig.

Samen staan we sterk! Vandaag markeert het begin van een kanteling. Niet de groei van de Schiphol Group weegt het zwaarst, maar de belangen van ons allemaal, van de natuur en het klimaat. Samen staan we sterk om de politiek van de afgelopen decennia te veranderen. Een politiek waarin keer op keer de groei wens van de sector werd doorgedrukt. Gegoochel met cijfers, totdat geen burger het meer begreep, net zolang tot groei weer voor een paar jaar verzekerd was. Schiphollen. En ook nu proberen ze het weer. Ze zijn gewend om hun zin te krijgen.

Maar dit keer is het anders. Wij zijn scherp, wij zijn kritisch en wij zijn met z’n allen. Het is geweldig om te zien dat bewonersgroepen keer op keer de vinger op de zere plek leggen. Samen graven we steeds dieper in de beerput van Lelystad Airport, door steeds de vragen te stellen waar de minister geen antwoord op wil geven. Over lawaai en klimaat, over vogels, verkeersverdelingsregels en de milieu effect rapportages.

In de Kamer en daarbuiten kantelen we langzaam maar zeker het debat. Lelystad Airport leek een jaar geleden nog een voldongen feit, maar dat is het al lang niet meer. Dank zij de inzet van jullie allemaal. En we gaan door. Want de plannen voor Lelystad Airport gaan van tafel. En daarna gaan we verder, want Lelystad Airport staat niet op zichzelf. Het gaat om een verandering bij al die bedrijven en sectoren waar de toekomst van onze planeet, onze kinderen en kleinkinderen ondergeschikt is gemaakt aan groei en winst.

Daarvoor ben ik de politiek in gegaan. Dat is wat GroenLinks wil veranderen. We gaan door. Dank jullie wel!