Dat is de strekking van een voorstel wat de Tweede Kamer afgelopen donderdagavond heeft aangenomen. Deze stop is sowieso totdat duidelijk is of het zuiveren van het afvalwater een beter alternatief is. De minister kan overigens het voorstel naast zich neerleggen.
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) gebruikt bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek heet water met een mix van chemicalien om de olie uit de grond te pompen. Het giftige afvalwater wat hierbij ontstaat, wordt via een buizenstelsel naar lege gasvelden in Twente gepompt, om daar geinjecteerd te worden in de ondergrond. De NAM heeft een vergunning om 45 miljard liter afvalwater in de lege gasvelden te injecteren. Tot nu toe is er al zo'n 10 miljoen liter gedumpt.
Afgelopen juli heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de NAM nog onder verscherpt toezicht geplaatst, en het Openbaar Ministerie is ingelicht over mogelijke wetsovertredingen. Tevens is in opdracht van de toezichthouder SodM een nog operationele injectieput gesloten vanwege mogelijke schade in de diepe ondergrond.
Ons Statenlid Robert Jansen heeft zich jarenlang vastgebeten in dit dossier en heeft het op de agenda gezet van de Provinciale Staten door er onder andere regelmatig vragen over te stellen en door voorstellen in te dienen. Hij trok hierbij nauw op met bezorgde inwoners van Twente van 'Stop afvalwater Twente' en met de GroenLinks Tweede Kamerfractie.
GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kroger: "Anno 2021 is het volstrekt ongepast om vervuild afvalwater onder de grond te injecteren, omdat de langetermijneffecten niet helder zijn. Daarbij komt dat Shell en Exxon de NAM willen ontbinden en daarmee dreigen zowel de uitvoering van de huidige operaties als ook de verantwoordelijkheid op de lange termijn in vreemde handen te komen."