Op woensdag 15 mei werd er in Provinciale Staten gedebatteerd over het tweede advies van de informateur: een coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en de PvdA.

Hieronder de inbreng van fractievoorzitter Manouska Molema over dit advies (ook te zien op ons youtube-kanaal).

In Overijssel wonen meer dan 1,1 miljoen mensen. 1,1 miljoen verschillende mensen, met verschillende zorgen, verschillende ideeën voor oplossingen, verschillende standpunten en verschillende idealen. 1,1 miljoen mensen die op een verschillende manier naar Overijssel kijken, optimistisch of pessimistisch, progressief of conservatief, liberaal confessioneel of socialistisch en allerlei verschillende combinaties hier tussen. Mensen die verschillen zoeken of mensen die de verbinding en overeenkomsten zoeken. Onze partijen moeten het antwoord bieden op de behoefte van deze mensen. En wij, de 47 statenleden in Overijssel, zijn de volksvertegenwoordiging van deze 1,1 miljoen verschillende mensen.  We kijken vanuit verschillende perspectieven naar de maatschappij, en natuurlijk hebben wij allemaal een eigen gekleurde bril van waaruit we de wereld bekijken.

Meer dan 500.000 mensen hebben in maart gestemd, en met hun stem aangegeven wat zij willen. Meer dan ooit maakte deze verkiezing duidelijk dat de kiezer verandering wil, over links en over rechts heeft de kiezer vertelt dat het anders moet. Forum voor democratie heeft op rechts fors gewonnen en GroenLinks heeft op links fors gewonnen. Na de mislukte formatie met Forum voor Democratie (FvD), was toch een formatie met ons een voor de hand liggende stap. Die stap is nooit gezet

Het huidige advies van de informateur laat zien dat het provinciebestuur van Overijssel niet klaar is voor de werkelijkheid op straat; in de dorpen en wijken, het bestuur in niet klaar voor verandering. Het roept bij ons de vraag op vanuit welk perspectief is er naar een samenwerking met GroenLinks gekeken?

Wij hebben vanuit onze idealen gezocht naar verbinding en overeenkomsten met het CDA en de VVD. Wij hebben ervaren dat als je dit wilt, dit kunt, en een ander wat gunt, het altijd mogelijk is om overeenkomsten te vinden. De overeenkomst tussen alle statenleden hier is dat zij een mening hebben over de maatschappij en de verantwoordelijkheid nemen om zich daarvoor in te zetten. Verschillen in standpunten maakt ons niet meer of minder mens, of een beter of slechter mensen. Een grotere diversiteit aan standpunten vraagt juist om omgangsvormen met een menselijke maat, eerlijk, fatsoenlijk en met respect voor de mens achter de partij, wat gij niet wilt wat u geschiedt doet dat ook een ander niet.

Al eerder hebben wij aangegeven dat de verschillende partijen opkomen voor verschillende belangen in Overijssel en dat een balans vinden tussen deze belangen een kans is om Overijssel beter en mooier te maken. Wij hebben ons in de gesprekken constructief opgesteld en waren dan ook bereid tot een compromis.

Deze uitkomst, het uitsluiten van GroenLinks van coalitiedeelname, laat zien dat er bij GroenLinks vooral is gezocht naar de verschillen in standpunten en idealen, en dat er geen bereidheid was van de andere partijen. Het laat zien dat de verandering waar GroenLinks voor staat wordt gezien als  bedreiging door de betrokken onderhandelaars. Het laat ook zien dat men liever samenwerkt met verliezende partijen, dan met een partij die als speerpunt klimaat en natuur heeft.

Men wil niet met ons samenwerken, men kan het niet doordat zij een mening hebben over GroenLinks of men gunt het duurzame kiezers niet, er is in ieder geval geen bereidheid. De werkelijke reden weten alleen het CDA en de VVD. Deze vraag stellen heeft wat ons betreft geen zin. Wij hebben eerder vragen gesteld aan deze partijen, en op basis van die antwoorden hadden wij deze uitsluiting zeer zeker niet verwacht. Wij verwachten dan ook niet dat deze vraag op dit moment wel eerlijk zal worden beantwoord.

Natuurlijk waren wij boos en teleurgesteld, over deze uitkomst en de wijze waarop dit proces gelopen heeft.

Het past niet bij ons om daar in te blijven hangen, daar heeft niemand aan, onze 50.000 kiezers al helemaal niet.

Wij zitten hier om ons hard te maken voor groen-sociale  idealen, een duurzame, saamhorige en inclusieve samenleving. De GroenLinks fractie zal zich daar de komende periode keihard voor inzetten.

Niet alleen voor de 50.000 mensen die op GroenLinks gestemd hebben, wij zitten hier voor alle 1,1 miljoen inwoners van Overijssel, zodat ze nu en in de toekomst prettige plek hebben om te leven.

Vandaag willen wij u dan ook graag input meegeven voor het coalitieakkoord.

De maatschappij verandert, onze inwoners hebben andere zorgen, en problemen, en vragen andere oplossingen van de overheid.

U bent nu bezig om deze problemen en oplossingen in kaart te brengen. Wij willen het CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en PvdA de volgende 10 punten meegeven als kompas voor het coalitieakkoord:

  1. Neem het toekomstbestendig maken van Overijssel als uitgangspunt, niet alleen korte termijn pret ten koste van anderen, maar ook voor toekomstige generaties moet Overijssel een prettige provincie zijn.
  2. Maatregelen tegen klimaatverandering vragen een overheid die verantwoordelijkheid neemt, en serieus aan de slag gaat met de realisatie van doelstellingen.
  3. Kies voor brede welvaart waarbij er een balans is tussen welvaart en welzijn van mens en dier, een circulaire economie. De groei van de economie is een middel en geen doel.Het geluk van onze inwoners is het allerbelangrijkste!
  4. Investeer in talenten en een leven lang ontwikkelen.
  5. Verklein de sociale ongelijkheidheid, investeer in gelijke kansen voor iedereen en een inclusieve samenleving. Overbrug tegenstellingen in plaats van ze te vergroten.
  6. Draag eraan bij dat iedereen op een fatsoenlijke manier op kan groeien, en oud kan worden in Overijssel.
  7. Zoek de balans tussen verschillende belangen, zoals wonen, werken, recreëren, en natuur.
  8. Stel niet alleen ambities vast maar zorg er ook voor dat ze daadwerkelijk gerealiseerd worden.  
  9. Toon lef en geef als provincie Overijssel zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat je vanuit kansen kijkt naar veranderingen in de maatschappij en dat je zoekt naar de overeenkomsten in plaats van verschillen.
  10. Laat zien  overheid die tegenstelling overbrugt in plaats vergroot.

GroenLinks kan bij alle partijen wel overeenkomsten vinden met deze 10 punten. Een beter Overijssel maken, doe je met zijn allen, oppositie en coalitie, maar vooral ook met inwoners, maatschappelijke partners, het onderwijs, het bedrijfsleven, gemeenten en waterschappen.

Andere provincies gaan u al voor, en laten de oppositie en de samenleving meedenken over het coalitieakkoord, bijvoorbeeld de provincie Utrecht. Ook zijn diverse gemeenten u al voorgegaan met maatschappelijke akkoorden.

Vanavond spreken wij uit dat wij de komende tijd  willen samenwerken met collega-statenleden aan onze idealen, denkende vanuit kansen en mogelijkheden, waarbij we zoeken naar overeenkomsten. Wij hebben ons steeds constructief opgesteld en blijven dat ook doen. Wij verwachten hetzelfde van de coalitiefracties, en wij vragen vanavond dan ook een concrete geste waarin zij laten zien dat zij wel bereid zijn constructief samen te werken met andere partijen, en in staat zijn tegenstellingen te overbruggen. Bent u bereid om de oppositie vooraf te betrekken bij het opstellen van het coalitieakkoord? En bent u bereid om de samenleving te betrekken bij het coalitieakkoord door inbreng op te halen bij  inwoners, maatschappelijke partners, het onderwijs, bedrijfsleven, gemeenten en waterschappen? Wij dienen vanavond een motie in waarin we de formateur de opdracht willen meegeven voor een interactief formatieproces. Laten we de participatie van onze inwoners vergroten en daarmee het draagvlak voor de provinciale koers verbeteren. Daarom het dictum:

Wij zitten in de politiek vanuit onze idealen, net zoals iedereen hier in de zaal. Robert, Claudi, Lucas, Kees en ik gaan de komende 4 jaar vol enthousiasme aan de slag voor een duurzaam, saamhorig en inclusief Overijssel.  Laten we met elkaar, ondanks deze zeer merkwaardige start, eraan bijdragen dat Overijssel nog mooier en beter wordt.

 

(foto: provincie Overijssel)