Statenlid Lucas Brinkhuis: "Iedereen snapt dat voldoende drinkwater zeer belangrijk is, maar dit mag niet leiden tot schade aan woningen van omwonenden."

GroenLinks vind dat bij elke uitbreiding van drinkwaterwinning waarvan de vergunning ouder is dan tien jaar eerst goed onderzoek gedaan moet worden. De vergunning van het Hammerflier komt al uit de jaren negentig. Daarnaast zijn er in het gebied veel zorgen over de afhandeling van mogelijke schade aan woningen. Vlakbij ligt het kanaal Almelo-De Haandrik, de aanwonenden van dat kanaal merken nog dagelijks de gevolgen van een gebrekkige schaderegeling aldaar. Daarom moet er vooraf een goede schaderegeling komen die breed gedragen wordt door de inwoners van het gebied.

Omdat Vitens gebruik maakt van een bestaande vergunning hoeft de provincie geen toestemming te geven voor het meer oppompen. Wel moet de provincie instemmen met de bouw van een reinwaterkelder (een opslaglocatie met voorraad voor schoon drinkwater) die dit mogelijk moet maken. GroenLinks zal tegen deze kelder stemmen als er niet aan onze twee voorwaarden wordt voldaan.