Cultuuronderwijs

De provincie heeft de belangrijke taak om welzijn, kunst en cultuur te stimuleren. Dat gebeurt in Overijssel bijvoorbeeld met kunstprojecten voor jongeren. GroenLinks zet zich al jaren in voor kunst dat dichtbij en voor iedereen toegankelijk is. Kunst ontwikkelt ons historisch besef, stimuleert onze creativiteit en versterkt de veerkracht en leefbaarheid van onze samenleving. We kunnen niet zonder!

Jong en oud in contact brengen met kunst en cultuur is van grote maatschappelijke waarde. Het begint met goed cultuuronderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Dit vergroot het historisch besef van kinderen en stimuleert hun creatieve ontwikkeling. Ze maken kennis met het verleden waardoor zij het heden leren begrijpen en een eigen kijk op de toekomst kunnen ontwikkelen.

“ Kunstenaars weerspiegelen de tijdsgeest. Als er in de voorbije eeuwen geen kunstenaars waren geweest, wat wisten wij dan van deze perioden? ”

Door op school kunst en cultuur te beleven en te maken ontwikkelen kinderen hun creatieve talenten en leren zij kunst te waarderen. Het geeft uiting aan gevoel, vergroot het creatief denken, leert met andere ogen te kijken en stimuleert een brede ontwikkeling. Ik zag het op de basisschool van mijn dochter in Goor: Een kunstenaar-docent gaf daar les aan de leerlingen. Eerst vertelde ze over een kunststroming en bekende kunstenaar, daarna maakten de kinderen zelf een kunstwerk. Dat leverde veel inspiratie op. Goed kunstonderwijs kan tot nu toe onzichtbare talenten tevoorschijn toveren.

Culturele diversiteit

In de komende jaren wil GroenLinks ervoor zorgen dat het rijke verleden van Overijssel wordt gekoesterd. We hebben het prachtige Nedersaksisch, en een schat aan historisch erfgoed. Daarnaast is het heel belangrijk dat we recht doen aan de uiteenlopende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond van ons allemaal. Onze culturele diversiteit kunnen we laten zien én vieren in kunst en cultuur.

We willen dat kunst en culturele activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen  bereikbaar en toegankelijk zijn, het nu gaat om het bezoeken van een museum, theater, concert of het volgen van kunstonderwijs, muziek- of dansles.

Door kunst en cultuur leren we te reflecteren op onze eigen geschiedenis en onze plek in de wereld. We leren onze mening te vormen, de ons omringende wereld te interpreteren en om te gaan met onze omgeving. We leren onze samenleving te accepteren zoals hij is waardoor deze uiteindelijk inclusiever zal worden.

Dat is de grote maatschappelijke waarde van kunst en cultuur.