GroenLinks in Provinciale Staten roept Minister Kamp op onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het injecteren van giftig afvalwater in de Twentse bodem en naar opslag van gasolie in Enschedese zoutcavernes. Aanleiding hiervoor is berichtgeving van de NOS over de innige relatie tussen de NAM, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het Ministerie van Economische Zaken. Veiligheid krijgt daardoor geen aandacht.

 GroenLinks fractievoorzitter Robert Jansen: ‘De Minister kan niet volhouden dat hij er zeker van is dat het injecteren van giftig afvalwater en de opslag van gasolie, veilig is. De berichten zijn alarmerend.’ Minister Kamp weigert vooralsnog onafhankelijk onderzoek.

De NOS schetst in haar berichtgeving een beeld dat het Ministerie van EZ, de NAM (Shell/ExxonMobil) en de toezichthouder op veiligheid (SodM) een clubje van 10 mensen is, die elkaar de handen boven het hoofd houden. Veiligheid krijgt daardoor geen aandacht bij de gaswinning in Groningen. Dat zou staan in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze samenstelling van organisaties is ook betrokken bij het injecteren van giftig afvalwater (afkomstig van de oliewinning in Drenthe) in de Twentse ondergrond.



De NOS-berichtgeving over de gaswinning in Groningen roept ook vragen op over het proces rondom de ondergrondse opslag van gasolie in Enschede. De Minister, SodM en AKZO houden vol dat de opslag van gasolie in zoutcavernes veilig is. Onafhankelijke deskundigen betwijfelen dat.



Jansen: ‘Als het misgaat met de bovenstaande fossiele brandstoffen-economie, zijn de gevolgen niet te overzien voor inwoners, drinkwater, natuur en landbouw. De Minister moet snel de duurzame economie van Twente gaan ondersteunen. Een economie die schoon is, en veel banen oplevert.’