Vorige week kwamen politici van GroenLinks uit Overijssel en Gelderland en de Duitse Groenen (Bündnis 90/Die Grünen) uit de regio Münsterland (Nordrhein-Westfalen) bij elkaar voor een netwerkbijeenkomst in Enschede. GroenLinks in Overijssel, Gelderland en ‘Bündnis 90/Die Grünen’ gaan nauw grensoverschrijdend samenwerken op het gebied van klimaatverandering en schone energie, arbeidsmarkt, gezonde landbouw, openbaar vervoer en goed noaberschap.

“We willen in de Euregio meer aandacht voor het begrip duurzaamheid, dit moet weer centraal komen te staan” zegt Ali Baş, parlementariër voor Bündnis 90/Die Grünen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Janet Duursma, fractievoorzitter GroenLinks Overijssel: "We zien nog steeds veel knelpunten in de arbeidsmarkt in de Euregio. Het vluchtelingenvraagstuk en een betere grensoverschrijdende openbaar vervoer zijn andere belangrijke onderwerpen voor ons.”

Een goed voorbeeld van grensoverschrijdend problematiek is het thema schone energie. Helmut Fehr, afgevaardigde van Bündnis 90/Die Grünen in de “regionalrat Münster” (een adviesorgaan over ruimtelijke ordening in de regio Münsterland) gaf een presentatie over schaliegas. Schaliegaswinning in Duitsland kan namelijk effecten hebben in Nederland (en omgekeerd).

Martin Hoek, fractiemedewerker van GroenLinks Overijssel, legde uit dat de oliewinning in het Drentse Schoonebeek, en de injectie van het giftige afvalwater in lege Twentse gasvelden nabij de Duits-Nederlandse grens bij calamiteiten gevolgen kan hebben in de Duitse regio Münsterland en Grafschaft Bentheim.

Zowel GroenLinks Overijssel, Gelderland en Bündnis 90/Die Grünen wijzen de productie van verrijkt uranium in Urenco in Almelo en Gronau af. Duitsland heeft daarnaast vergevorderde plannen om hun kernafval in Ahaus, vlak over de grens bij Enschede, op te slaan. "Straling kent geen grenzen", zegt Monika Ludwig, parlementariër voor Bündnis 90/Die Grünen in het district Borken.