De provincie investeert in duurzame projecten. En waar sprake is van vervuiling, geldt als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt.

Elke inwoner van Overijssel moet inzicht kunnen krijgen over uitgaven en inkomsten, over noodzakelijke reserveringen én over eventuele risico’s.

GroenLinks wil dat de begroting duurzaam sluitend is.

 

Duurzaam financieren

De afgelopen jaren putte de provincie veel geld uit de algemene reserves. Met andere woorden, er werd al met al meer uitgegeven dan er binnen kwam. De bodem van die algemene reserves is nu echter in zicht. Daaruit is voor de komende coalitieperiode dan ook niet meer dan € 50 miljoen gereserveerd. Tegelijkertijd zijn de inkomsten uit de provinciale belastingen (de opcenten op de motorrijtuigenbelasting) de afgelopen jaren gelijk gebleven; ze zijn zelfs niet met de inflatie meegestegen. GroenLinks pleit ervoor dat dat voortaan wel gebeurt.

De provincie begroot op dit moment erg ruim, zodat er aan het einde van elk jaar stelselmatig tientallen miljoenen onbesteed over blijven. Daarin zit wat GroenLinks betreft ruimte om te investeren in een groene en sociale provincie. Voor de financiering van grote opgaven zoals het oplossen van de stikstofcrisis en de bijbehorende transitie van het landelijk gebied, blijft de provincie afhankelijk van de rijksoverheid.

 

Duurzaam financieel beheer betekent dat bij elke uitgave wordt nagegaan of die het gewenste effect oplevert. Een groene en sociale samenleving en een gezonde economie met brede welvaart voor elke inwoner blijft voor GroenLinks in elk geval het belangrijkste effect van investeren in Overijssel.

Maatregelen voor een duurzame begroting

  • De provincie stuurt op resultaten en geeft geen blanco cheques: zonder helder plan kan er van financiering geen sprake zijn.
  • De provincie hanteert een courant risicomanagement en kent beheersmaatregelen die worden toegepast. Op grond daarvan wordt een risicobuffer aangehouden die regelmatig wordt aangepast. Financieel wordt er verder dan 4 jaar vooruitgekeken.
  • De provincie werkt aan de hand van een actueel Integraal BeheerPlan: voor het onderhoud van provinciale kapitaalgoederen wordt meerjarig vooruit gepland.
  • Bij nieuwe projecten voorkomt de provincie financiële verrassingen: de kosten van onderhoud, personeel en overhead zijn mee begroot.
  • De provincie begroot projecten meerjarig en realistisch, zodat deze niet onverwacht tekorten of overschotten opleveren.
  • Provinciale leges en contributies zijn kostendekkend.
  • De provincie bouwt een behoedzaamheidsreserve in om tegenvallers op te vangen die kunnen ontstaan door de grilligheid van de uitkeringen uit het provinciefonds.
  • De provincie ontwikkelt een groen belastingbeleid: duurzaamheidsprojecten krijgen een aangepast legestarief om groene alternatieven bij evenementen, ondernemers en de energietransitie te stimuleren.
  • De provincie zet zich in voor een eerlijke verdeling van bijdragen uit het provinciefonds. Voor uitvoeringstaken van het Rijk, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie, moet voldoende budget beschikbaar worden gesteld.